07-06-13 08.26

Såg en väldigt bra film vid namnet Zaytoun (vilket betyder oliver på arabiska). Filmen går idag på bio här i Sverige och handlar om en Palestinsk pojke som är bosatt i ett utav Libanons camping platser för palestinier. Den här unge pojken drömmer om att en dag få återvända till sitt hemland. Han skjuter ner ett Israeliskt flygplan som störtar inte så långt bort ifrån vart han avlossat ett skott av misstag. En israelisk soldat från flygplanet överlever kraschen och blir då tagen som fånge utav Fahed (pojkens namn) och hans gäng. ''Håll han levande. Vi kan byta ut honom för 1000 st palestinska fångar'' säger en i gänget och då svarar unge Fahed med ''Varför är EN av dem värd 1000 st utav våra?''. Den här frågan har jag tänkt på sen långt tillbaka när jag bevittnat männsiko-byten på nyheterna som skett mellan Libanon,Palestina och Israel tidigare. Det är inte konstigt att ni svenskar inte sätt det här. De svenska nyheterna visar inte det här. Det slutar med att Fahed och den Israelsika fången bildar ett sorts band. Historian vänder och visar sen hur lika vi alla människor egentligen är. I grunden vill vi alla ha samma sak. 

Filmen får 7/10 fast jag anser att det är en väldigt bra film. Anledningen till att den inte får en full pott är för att jag anser att de svartmålat Libaneserna i filmen väldigt mycket. Jag är uppväxt med min mamma och hon har lärt mig hur viktigt det är att veta vart man egentligen har sina rötter redan sen barnsben. De som känner mig vet att jag är väldigt patriotisk av mig. Visst, det libanesiska folket behandlade inte palestinierna bra efter att de fick invadera in till oss. Men sen så berättar de inte i filmen vad anledningen till att de blev illa behandlade egentligen var och de överdrev lite väl. Jag rekommenderar filmen för att den har en bra historia om respekt och kärlek i grunden.   


Kommentarer
Maria säger:

Var hittar du alla filmer? Jag hittar aldrig bra filmer om de inte är inspelade via cam o då är kvaliteten dålig :( .. grattis till examen förresten =) ..

2013-06-08 | 11:58:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback